Tutorial privind transmiterea datelor catre Fisc extrase din noile aparate cu jurnal electronic

În ceea ce privește transmiterea datelor catre fisc, aceasta se realizează în trei pași

– fișierele XML, semnate folosind certificatul digital al aparatului de marcat electronic fiscal, sunt exportate de pe aparatul de marcat electronic fiscal pe un mediu de stocare extern;

– prin intermediul programului de asistență pus la dispoziţie pe portalul ANAF, fișierele XML sunt validate și atașate unui fișier PDF;

– fișierul PDF cu XML atașat, semnat cu certificat digital calificat, este comunicat organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Potrivit HG nr. 804/2017, obligația de raportare a informațiilor menționate se aplică începând cu 1 august 2018, ceea ce înseamnă că primul termen de raportare a fost 20 septembrie 2018, pentru datele aferente lunii august. Cum există utilizatori care dețin mai multe dispozitive fiscale decât cele folosite în activitatea curentă, o parte dintre acestea fiind, spre exemplu, depozitate pentru a fi utilizate în perioadele aglomerate, este prevăzută și introducerea “declarației privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate”, aspect care vizează obținerea informațiilor necesare instituției în cadrul proceselor de analiză într-o modalitate facilă din punctul de vedere al contribuabilului.

Aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate sunt acele aparate care au fost utilizate în nicio zi din perioada de raportare, iar declarația completată, semnată cu certificat digital calificat, se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

No comments
Written by « %nickname% » the %date%

%message%

See more